Lakehouse-analytiikan avulla vaikuttavia tuloksia tiedolla johtamiseen

Hajanaisen sote-tiedon yhdistäminen ja hyödyntäminen nopeutui huomattavasti lyhyessä ajassa.

Vahva teknologiaosaaminen mahdollistaa tulevaisuuden kannalta kestävät ja kustannustehokkaat ratkaisut.

Dataa on perinteisesti hallinnoitu tietovarastopohjaisissa ratkaisuissa, joiden avulla saadaan tuotettua esimerkiksi kuukausiraportointia. Ne eivät kuitenkaan tue koneoppimista tai tekoälykehitystä eivätkä mahdollista reaaliaikaista tiedonkäsittelyä. Tiedolla johtamista tukevien teknologioiden nopea kehitys on tuonut rinnalle tietoallaspohjaiset ratkaisut suurien datamäärien käsittelyyn. Niiden hankaluus on kuitenkin tarve omille ympäristöille eri käyttötapauksiin, kopiot datasta ja metadatan puute, mikä ei ole ideaalia hallinnoinnin ja kustannusten kannalta.

Tietoevryn kehittämä, tietoaltaalle rakentuva Lakehouse Analytics -ratkaisu yhdistää hajanaiset sote-tiedot yhteen paikkaan. Ratkaisun avulla hyvinvointialueen dataa hallitaan keskitetysti, ja samalla alustalla voidaan tarjota kaikki käyttötapaukset, raportointi ja tekoälymallit. Tiedon käyttäjillä on pääsy avoimeen datakatalogiin, joka mahdollistaa datan selaamisen, sen laadun seurannan sekä toimittamisen ulkoisille toimijoille.

Kuva 1. Lakehouse Analytics sisältää työkalut kokonaisvaltaiseen tiedon hyödyntämiseen ja tekoälykehitykseen.

Yhteistyö Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa on vähentänyt manuaalisen tiedon keruuta ja vauhdittanut raportointia

Aloitimme vuodenvaihteessa yhteistyön Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kanssa Lakehousen käytöstä. Datan käsittely lähti pilottien jälkeen täysillä käyntiin maaliskuun puolessavälissä, ja saadut tulokset ovat olleet erittäin positiivisia.

Lakehouse Analyticsin avulla hyvinvointialueen sosiaalihuollon datan käsittely on nopeutunut huomattavasti. Kun aikaisemmin asiakkuustiedot Sosiaalihuollon Seurantarekisterin tietotoimituksiin  kerättiin manuaalisesti THL:n neljännesvuosittaista seurantaa varten, Lakehousen avulla tiedon yhdistäminen useasta eri järjestelmästä ja tiedon lähettäminen on automatisoitu. Tämä on vähentänyt manuaalista työtä ja tuonut kustannussäästöjä.  

Johdon raportoinnin osalta on puolen vuoden aikana saavutettu erittäin hyviä tuloksia. Raporttien tueksi tarvittavan tiedon, kuten asiakas- ja potilastietojärjestelmien sekä talous- ja henkilöstötietojen mallintaminen on lähtenyt vauhdilla liikkeelle pilotoinnin jälkeen. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella käytetään Lakehousea myös hr- ja talousraportoinnin tukena.

Tiedolla johtamisen asiantuntijoina lähestymme omaakin tekemistämme datavetoisesti. Vaikka mittari ei ole täydellinen ja mallinnustapoja on erilaisia, antaa tuotantotaulujen lukumäärä osviittaa tiedolla johtamisen tietopohjan laajuudesta ja kehityksen etenemisestä. Alla oleva kuvaaja Itä-Uudenmaan tuotantotaulujen lukumäärästä kertoo, millaisia tuloksia on mahdollista saavuttaa lyhyessä ajassa.

Kuva 2. Datatuotteiden (hopea- ja kultatason tuotantotaulujen) lukumäärä IUHVAn Lakehouse-ympäristössä.

Lakehouse-ratkaisuamme ovat hyödyntäneet Itä-Uudenmaan lisäksi mm.  Kanta-Hämeen ja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueet. Sen avulla näiden alueiden toimintaan on tullut ketteryyttä, nopeutta ja läpinäkyvyyttä. Tietoevry Caren data-alusta tehostaa tiedolla johtamista ja säästää hoitohenkilökunnan aikaa – hyvinvointialueille luvassa kustannussäästöjä
 
Sote-alaan keskittynyt tiimi tuntee tietosisällön ja teknologian

Merkittävän kokoisella tiimillämme on pitkä kokemus sote-tiedon parissa työskentelystä. Se näkyy asiakkaillemme nopeissa tuloksissa, kun aikaa ei kulu tietoihin ja järjestelmiin tutustumiseen. Vahva teknologiaosaamisemme puolestaan takaa sen, että tarjottavat ratkaisut ovat tulevaisuuden kannalta kestäviä, laadukkaita ja kustannustehokkaita.

Olemme kehittäneet pitkien asiakassuhteiden myötä vankan ymmärryksen sote-toimialasta ja sen erityisvaatimuksista esimerkiksi sensitiivisen asiakasdatan osalta. Tavoitteenamme on tehdä ratkaisut alusta asti kunnolla, niin että vältytään virheiltä ja niiden korjaamiselta, ja pystymme näin palvelemaan asiakkaitamme parhaalla mahdollisella tavalla.

Verkostossa mukana kehittämässä tiedolla johtamista

Olemme vierailleet säännöllisesti Tietojohtamisen verkoston tapahtumissa ja liityimme tänä keväänä virallisesti sen jäseneksi. Tulemme osallistumaan verkoston toimintaan aktiivisesti, sillä se antaa meille erinomaisen mahdollisuuden kehittää tiedolla johtamista, suositella hyviä, kestäviä ja kustannustehokkaita toimintatapoja sekä herättää yleistä keskustelua blogien ja puheenvuorojen avulla.   

—————————

Aapo Pietiläinen
Aapo Pietiläinen toimii Tuoteomistajana Tietoevry Caren Data ja Analytiikka -yksikössä. Aapolla on vankka kokemus dataprojekteista sosiaali- ja terveydenhuollon alalta. Teknologinen uteliaisuus ja käytännönläheisten ratkaisujen löytäminen ovat Aapon ominaispiirteitä.

Vastaa