Tietojohtamisen verkostopäivät 2023

Sosiaalisen median kanavilla on ansiokkaasti jo vedetty yhteen muutaman viikon takaisia Tietojohtamisen verkostopäiviä, jotka pidettiin Kuopiossa. Hyviä summauksia ei kannata toistaa, joten ajattelin nostaa esiin järjestäjän näkökulmaa Verkostopäiviltä.

Paljon järjestelyä, suunnittelua, budjetointia, markkinointia ja muuttuvien tekijöiden hallintaa. Näin saa helposti kulumaan kymmeniä ja kymmeniä tunteja, kun järjestää monipäiväistä ohjelmaa kaiken muun arjen ja työn ohella. Tällä reseptillä kuitenkin syntyi tänäkin vuonna legendaariset Tietojohtamisen verkostopäivät. Kaksipäiväinen tapahtuma Kuopiossa oli jälleen buukattu täyteen ja paikalle oli saapunut yli 200 tietojohtamisesta kiinnostunutta ympäri Suomen maan. Edustettuina olivat niin julkinen, yksityinen kuin kolmassektori. Olimme etukäteen ajatelleet, että Kuopio sijaintina voisi vetää osallistujia puoleensa jo tapahtumaa edeltävänä iltana, joten kokeilimme, että kiinnostaisiko ihmisiä tulla jo edellisenä iltana vapaamuotoisesti verkostoitumaan ja vaihtamaan kuulumisia. Etkot osoittautuivat erittäin onnistuneiksi ja puheensorina jatkui ilta kuudesta aina illan pikkutunneille asti. Voisikin sanoa, että kohtaamiset olivat verkostopäivien yksi keskeinen anti. Olemme verkostona jälkikäteen saaneet paljon palautetta siitä, että oli mahtavaa päästä keskustelemaan paikan päällä sellaisten henkilöiden kanssa, joita näkee ainoastaan teams-palaverien sumeassa tulvassa. Tämä on myös helppo allekirjoittaa koko verkoston hallituksen puolesta; On kyse sitten harrastuksista, innovoinnista, mitä verkostopäivillä usein syntyy, tai siitä että voidaan yhdessä ruotia haasteita omassa työarjessa, niin jokaiselle löytyi varmasti uusi tai vanha tuttu, jonka kanssa pystyi ruotimaan erilaisia teemoja.

Olemme järjestäjinä erittäin kiitollisia sekä tapahtuman pääyhteistyökumppaneille, näytteilleasettajille, puhujille sekä tietysti niille, jotka saapuivat paikan päälle Kuopioon. Järjestäjän okulaarien läpi sitä jännittää joka vuosi, että jaksaako teema vielä kiinnostaa samalla tavalla kuin vuoden 2020 tienoilla. Onneksi huolemme on osoittautunut vuosi toisena jälkeen turhaksi. Jos käynnissä on vaikuttavuuden vuosikymmen, niin tietojohtamisen teemaa on vaikea irrottaa siitäkään kontekstista. Tämän vuoden ohjelma rakentui muutoksen ympärille, ja ohjelma rakennettiin ensimmäisen päivän osalta siten, että alkuun kuulimme erittäin relevantteja muutosjohtamisen haasteita hyvinvointialueilta, ja vastaavasti iltapäivällä kokonaisuus painottui sitten sekä ratkaisuihin että mittaamiseen. Toivottavasti onnistuimme herättämään aamupäivän ohjelmassa niitä näkökohtia, joita esimerkiksi analytiikan käyttötapauksia rakentavat ja visualisoivat asiantuntijat eivät välttämättä niin pragmaattisesti omassa työssään kuule. Oma viestini tässä on se, että työn merkityksellisyys kasvaa, kun saadaan konteksti sille, mitä ollaan tekemässä ja mihin se vaikuttaa. Aina ei tarvitse olla se isot saappaat jalassa kulkeva innovaattori, joka jakelee neuvoja ja ajatuksia. BI-visualisointeja rakentavalla voisi olla yhtä suuri intohimo kehittämiseen; Joku käyttää kenties 100 miljoonan investointiin liittyen sitä juuri minun rakentamaani näkymää ja tekee sen avulla päätöksiä. Ensimmäistä päivää siivitti myös mainiosti ajatuksia herättänyt paneelikeskustelu, joka veti vertoja kyllä monelle kansainvälisessä kongressissa nähdylle. Aito dialogi oli läsnä niin panelistien kuin yleisön kesken, eikä tullut sitä tunnetta, että jokainen ajaa puheenvuorossaan omaa agendaansa, riippumatta siitä, mitä mieltä toiset ovat, kiitos tästä hyville panelisteille.

(Alla kuvassa osa verkostopäivien järjestäjistä iltajuhlassa huojentuneena siitä, että ensimmäinen päivä sujui mallikkaasti)

Toisena päivänä teknologia ja data olivat keskiössä. Saimme EU-tason näkökulmia tulevaisuuden terveysdatan hyödyntämisen suunnitelmiin sekä maistiaisia siitä, miten tekoälyä voidaan soveltaa käytännössä. Dataan liimautuu usein kiinni myös sen mallinnus, ja lähes lehtorin tarkkuudella saimmekin kuulla käsitemallinnuksen roolista osana tietotuotantoa.

Mahtavat verkostopäivät takana, ja nyt, kun pöly on alkanut laskeutua, sisäinen toimittaja ei voi olla kysymättä: ’Olemmeko kuplassa ja uskomme, että voimme tietojohtamisen keinoin ratkaista meitä ympäröiviä pirullisia haasteita?’ Kuplaa ei voi täysin syrjäyttää, mutta tärkeintä on, että toimimme tietojohtamisen sanansaattajina. Tietojohtaminen ei ole itseisarvo, vaan väline saavuttaa tavoitteita, liittyivät ne sitten teknologiaan, päätöksentekoon tai rakenteiden muuttamiseen.

Kiitos kaikille verkostopäivistä 2023! Siteeratakseni verkoston puheenjohtajaa: ’Nämä päivät rakennettiin Teipillä ja Rakkaudella’.

ps. Ensi vuoden osalta olemme tuomassa jäsenille uudentyyppisiä kokeiluja jäsenyyden lisäarvon kasvattamiseksi, joten pysykää kuulolla ja kannattaa liittyä verkostomme jäseneksi osoitteessa: sote-tietojohtaminen.fi. Ensi vuoden verkostopäivien osalta tulemme viestimään vuoden vaihteen jälkeen. Suunnittelutyö on jo kovassa vauhdissa, ja olemme erittäin innoissamme tulevasta!

Hallituksen ajatuksia verkostopäiviltä kasasi tällä kertaa,

Tuomas Hujala

Hallituksen Varapuheenjohtaja, Tietojohtamisen Verkosto ry